Zeleno streho bo dobila občina Kranj

Strehe v Mestni občini Kranj bodo od naslednjega leta dalje bolj zelene. Letos septembra smo iskali občino, v kateri bomo ozelenili streho. Na poziv se je odzvalo 15 občin, med katerimi je imel Kranj najbolj prepričljivo prijavo.  V letu 2020 bo občina dobila popis ravnih streh, ki so primerne za ozelenitev, novo zeleno streho na javni stavbi in analizo učinkov, ki jih bo imela streha na uporabnike in na okolje.

Skupaj z Mestno občino Kranj že pregledujemo dokumentacijo in preverjajamo, kateri obstoječi javni objekt je najbolj primeren za ozelenitev. Zelena površina bo merila do 400 m2, prednost pa bodo imele strehe, na katere je možno dostopati in ki so vidne iz okoliških stavb. Zasaditev na strehi bo potekala v začetku pomladi, skupaj z zunanjimi strokovnjaki pa bomo celo pomlad in poletje spremljali stanje zelene strehe. Da bi navdušili uporabnike in opogumili lastnike stavb, bomo organizirali delavnice na temo urbanega zelenja in hkrati izvajali meritve, s katerimi bomo preverili okoljske in psihološke učinke nove strehe.

Upamo, da bomo v okviru projekta Kranj in druge občine spodbudili, da ozelenijo strehe svojih objektov.

Projekt 2° Zelene strehe vodi KD prostoRož. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor. Izvedbo projekta podpira tudi Mestna občina Kranj.

Foto: nanostudio