Začetek del na prvi javni zeleni strehi v Kranju

Potem ko smo septembra lani med 15 prijavljenimi občinami izbrali Mestno občino Kranj za uresničitev pilotnega projekta ozelenitve strehe, na Osnovni šoli Staneta Žagarja že potekajo pripravljalna dela, prihodnji teden pa se bo začelo z gradbenimi. Prvo večjo javno zeleno streho v Kranju bodo tako učitelji in učenci lahko začeli uporabljati s koncem septembra, delovala pa bo kot učilnica na prostem ter obenem ponujala prostor za sprostitev med odmori.

Zeleno streho na OŠ Staneta Žagarja smo skladno z željami učiteljev zasnovali pred epidemijo novega koronavirusa, v jeseni pa bo dobila novo vrednost: učenci se bodo lahko učili in družili na svežem zraku, kjer je tveganje za prenos virusa manjše. Sestavljena bo iz dveh prostorov za učenje in bo učencem omogočala učenje pri predmetih, kot so biologija, kemija in likovni pouk. Na strehi bodo rasle užitne rastline, ki potrebujejo malo vzdrževanja: dišavnice, zelišča, maline in robide ter celo trta. Del bodo zasedle medovite rastline, ki bodo omogočile pašo čebelam iz šolskega čebelnjaka. Rastline bodo zasadili kar učenci sami na delavnicah, s čimer se bo projekt izgradnje zelene strehe tudi uradno zaključil.

Številne pozitivne plati

»V tem vidim veliko pridobitev tako za šolo in učence kot za lokalno skupnost. Upam, da bodo učenci ozavestili, kako pomembno je ohranjati  zelene površine in jih s skupnimi močmi tudi vzdrževati. Že med samimi pripravami ozelenitve je iskanje rešitev, kaj bi bila najbolj primerna zasaditev, med seboj še bolj povezalo učence, učitelje in starše. Mladim je treba dovoliti, da bodo ob pomoči mentorjev in sodelavcev prostoRoža odgovorno skrbeli za rastline. Obenem bodo ob tem spoznavali, da so lahko aktivni in se učijo tudi na drugačen način, bolj sproščeno, drug od drugega, s sodelovanjem, pa še na zraku bodo. Ponosna in vesela sem, da se je začelo z deli, in prepričana sem, da bomo z učenci še kako drugače osmislili izkoriščanje zelene strehe,« je poudarila Fani Bevk, ravnateljica OŠ Staneta Žagarja.

To je šele začetek

Navdušenje je izrazil tudi župan MOK Matjaž Rakovec. »V Mestni občini Kranj nas res veseli, da je prostoRož v konkurenci še 14 drugih izbral prav našo občino in se zdaj pilotni projekt ozelenitve strehe že uresničuje. Čeprav gre za staro gradbeno metodo, je ta v času globalnega segrevanja pravzaprav zelo moderna, saj ima številne pozitivne vplive na okolje. Kranj preklaplja na zeleno na številnih področjih – od komunalne in gradbene infrastrukture do turizma – in zelene strehe so zagotovo pomemben del poti k trajnosti. Osnovna šola Staneta Žagarja je samo prva v nizu, še eno zeleno streho vzpostavljamo na Centru trajnostne mobilnosti na Planini. V lasti imamo sicer kar nekaj objektov, ki so prav tako primerni za ozelenitev. Naslednji bo po načrtih garažna hiša na Zlatem polju v okviru projekta Severna vrata.«

Zelena streha bo zadrževala tudi obilne padavine

Zelena streha prinaša še druge prednosti. Letos poleti smo že bili priče obilnim padavinam, posebni sloji, ki so jih razvili slovenski strokovnjaki podjetja KnaufInsulation, pa lahko ob močnih nalivih zadržijo do kar 80 odstotkov vode. V Sloveniji jih bodo prvič uporabili prav na ostrešju kranjske šole.

Kljub temu, da so zelene strehe vse bolj prepoznane kot eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, so v Sloveniji še vedno redke. Zato bomo po končani ozelenitvi leto dni spremljali stanje in opravljali meritve na zeleni strehi. Z zbranimi podatki in prenovljeno zeleno streho v Kranju želimo za ozelenitev streh na javnih objektih navdušiti tudi druge slovenske občine.

Podobno bi lahko prenovili še 39 slovenskih šol

OŠ Staneta Žagarja je sicer le ena od 39 šol, ki jih je do 70. let prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Emil Navinšek. Podobne šole se nahajajo v številnih slovenskih mestih, med drugim v Ljubljani, Celju, Kamniku in Metliki.

Projekt 2° Zelene strehe vodi neprofitni studio prostoRož. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe. Izvedbo projekta podpira tudi Mestna občina Kranj.

Foto: Tomaž Lanišek