Ustvarjalni laboratorij v gradbeni jami

Za Bežigradom že nekaj tednov nastaja nov ustvarjalni prostor, ki bo konec poletja postal prizorišče za eksperimentiranje in oblikovanje z naravnimi materiali.

Na območju skoraj tridesetletne gradbene jame v bližini Bežigrajskih dvorov prve obrise dobiva ustvarjalni laboratorij KRATER, ki bo lokalnim prebivalcem, umetnikom in drugim ponujal možnost in prostor za uresničitev različnih projektov. V času mirovanja se je na območju razrastlo bujno zelenje, zato se bodo dejavnosti še posebej posvetile predelavi invazivnih rastlin, ki so tu našle svoj novi dom. Na Kraterju bodo zaživeli tudi mobilni delovni prostori, kot so delavnica ročne izdelave papirja, mizarska delavnica in laboratorij za vzgojo gliv. prostoRož skrbimo za arhitekturno načrtovanje delavnic in ureditev prostora laboratorija, ki bo namenjen tudi organizaciji druženj v sožitju s prebivalci te edinstvene urbane oaze. 

Krater lahko še pred odprtjem obiščete vsako sredo ob 10h in pomagate pri akcijah urejanja prostora ali sledite dogodkom na FB Trajna.

Projekt nastaja v sodelovanju med društvom Trajna, društvom prostoRož, Društvom za permakulturo Slovenije, KUD Pina ter številnimi prostovoljci. Brezplačno rabo zemljišča je omogočilo Ministrstvo za pravosodje. Ustvarjalni laboratorij KRATER nastaja v okviru projekta RUK (2019-2023).

Foto: Maj Juvanec