Urbana akademija

Kako prenavljati mesta, da bodo pripravljena na vse večje družbene izzive?

Trajnostni razvoj, usmeritev v turizem in prehod v storitveno in informacijsko ekonomijo s seboj prinašajo velike izzive za majhna in srednje velika mesta. Tudi slovenska mesta niso izjema in v zadnjih letih jih je vse več začelo razmišljati, kako začeti drugače urejati in načrtovati mestna središča in širšo urbano okolico. Še pred izbruhom koronavirusa je tako obstajala potreba po drugačnem, bolj kreativnem urbanističnem pristopu, ki bi med seboj povezal ustvarjalce in odločevalce v manjših slovenskih krajih. 

Pri prostoRožu smo kot odgovor na to potrebo oblikovali program Urbane akademije. Urbana akademija je bila sprva zasnovana kot mentorski program za občine in lokalne kreativce, ki se bodo v praksi učili reševanja problemov v lastnem mestu. Medtem smo se znašli v novi realnosti: epidemija koronavirusa je že spremenila podobo mest in način, kako jih dojemamo in uporabljamo. Pričakujemo lahko, da bo nov zdravstveni izziv tudi na dolgi rok spremenil razmišljanje o mestih in vplival na načrtovanje in upravljanje prostora. 

Urbana akademija bo zato letos naslovila ta očiten urbani problem, ki predstavlja izziv tako za občinske uprave kot za arhitekte, urbaniste, oblikovalce in druge, ki vplivajo na podobo mest. Tri slovenske občine bodo dobile možnost brezplačnega spletnega svetovanja pri aktualnih projektih, ki bodo prispevali k višji kakovosti življenja za prebivalce. Akademija se bo zaključila s spletno konferenco o načrtovanju urbanega prostora, ki zagotavlja, da so prebivalci mest lahko skupaj, ko je to mogoče, in narazen, ko je to potrebno.


Urbano akademijo vodi prostoRož, neprofitni urbanistični studio s 15-letnimi izkušnjami s področja prenove javnega prostora, urbane revitalizacije in urejanja mesta po meri ljudi. Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

This image has an empty alt attribute; its file name is Logoti_prostoroz-czk-esspr-1-1024x227.jpg

Foto: Andrej Tarfila