Teren na Masarykovi: eksperiment, ki je mirujoče gradbišče spremenil v “off-grid” prostor za dogodke

Zaradi začetka gradnje stanovanjskih objektov se zapira Teren, eksperimentalni projekt, ki je gostoval na mirujočem gradbišču na Masarykovi.

Prostor smo uredili na pobudo Mestne občine Ljubljana in na njem gostili Zavetišče za zavržene rastline, umetnike in oblikovalce, šolske učne ure, študentske delavnice ter prebivalce Ljubljane, ki so si lahko prostor izposodili za piknik. Na lokaciji, ki je bila kar poldrugo desetletje zapuščena, se je v zadnjih treh letih odvilo več kot 100 manjših dogodkov, delavnic in piknikov. 

Namesto smeti peč za pico, ogrevana klop in tango vaje
Kljub temu, da se nahaja v središču Ljubljane, na Terenu ni bilo tekoče vode in elektrike, pogoj za uporabo prostora pa je bil tudi minimalna količina proizvedenih odpadkov. Zavržene lončnice so dobile zavetišče v samooskrbnem rastlinjaku, ki se ogreva na kompost. Industrijski oblikovalec Rok Oblak je na lokaciji zgradil prototip klopi, ki se lahko ogreva na brikete iz biomase, in za obiskovalce Terena postavil kompostni wc. Otroci in učiteljice z Waldorfske osnovne šole so kot del učnega programa na njem zgradili klopi in ognjišče ter na njem uredili urbani vrtiček. Fakulteta za arhitekturo in Pedagoška fakulteta sta na lokaciji organizirali nekatere študentske delavnice in vaje. 

Naslednje leto bo zaživela gradbena jama ob Dunajski
Urbano opremo iz Masarykove bomo preselili na novo degradirano lokacijo v osrčju Ljubljane – v gradbeno jamo ob Bežigrajskih dvorih, kjer bi morala stati nova sodna palača. Tam z društvom Trajna in Društvom za permakulturo Slovenije pripravljamo nov ustvarjalni laboratorij Krater. Na Krater se bo preselilo tudi Zavetišče za zavržene rastline. Kljub temu, da se Teren poslavlja, je pokazal, da lahko z mininalnimi sredstvi še tako degradiran prostor živi namesto, da je zaprt za ograjo.