Srečanje Urbex v Palermu

Konec januarja se je del ekipe prostoRož mudil na srečanju partnerjev projekta Urbex v Palermu (Italija). Urbex je namenjen izmenjavi dobrih praks na področju dela z mladimi, kjer se kot glavno izobraževalno orodje uporablja različne participativne metodologije raziskovanja mest.

Namen projekta je z uporabo teh metod povečati udeležbo mladih, ki so izpostavljeni socialni izključenosti in živijo v petih izbranih soseskah v petih različnih državah. Projekt bo predlagal in preizkusil rešitve za izboljšanje razumevanja urbanega konteksta za mlade z uporabo inovativnih orodij za raziskovanje in igranje.

Na srečanju v Palermu smo v petih dneh preizkusili različne metode raziskovanja mest. Vsaka izmed sodelujočih organizacij je bila zadolžena za pripravo enodnevnega programa. Ekipa prostoRoža je predstavila angleško različico družabne igre Mestni vizionar in jo odigrala v štirih različicah, kjer se je pri vsaki osredotočila na drugi del soseske Capo v Palermu. Naslednje srečanje bo potekalo aprila, kjer bodo mladi iz vsake sodelujoče organizacije v Palermu preizkusili metode, ki smo jih spoznali na januarskem srečanju. V vmesnem obdobju bo vsaka organizacija v svojem okolju izvedla delavnice urbanega raziskovanja za mlade.

Partnerji pri projektu Urbex so Bond of Union, Palermo (IT), Dramblys, Albacete (ES), Prostorož, Ljubljana (SL), Mapping for Change, London (UK) in Tesserae, Berlin (DE).