“Da bi Solkan zaživel, je potrebno oživiti naše trge!”

Idej in pobud, kako urediti in izboljšati staro jedro Solkana, ne manjka. Sredi aprila so predstavniki solkanskih organizacij in nekaterih podjetij, ki delujejo v starem jedru Solkana, na delavnici z nami potrdili vizijo, o kateri so prebivalci razpravljali že lansko leto: staro jedro naj bo živo, z ljudmi, lokali in trgovinami. Jedro Solkana naj bo privlačno tako za lokalne prebivalce kot tudi za turiste.

Pomembne pobude: odkup Vina Gorica, solkanska tržnica in oživitev obeh trgov
Predstavniki lokalnih organizacij in podjetij so kot najpomembnejšo pobudo izbrali občinski odkup bivšega Vina Gorica na trgu M. Plenčiča. Druge pomembne pobude so še predlog za solkansko tržnico, oživiti dogajanje na obeh glavnih trgih, še posebej na trgu M. Plenčiča, ureditev enosmernih ulic, manj prometa in bolj varna hoja po obeh trgih, začasen oder in tribune pred krajevno skupnostjo, kolesarske steze, kakšno novo drevo in selitev knjižnice v pritličje Krajevne skupnosti Solkan. Lansko leto februarja so prebivalci na podobni delavnici za staro jedro poleg tega izpostavili še ureditev prostora za druženje ob kapelici Sv. Ane.

Oživljanje trgov se bo začelo že letos poleti
Konstruktivno sodelovanje lokalnih organizacij kaže, da so želje po oživitvi jedra Solkana močne, in da imajo udeleženci delavnic podobno vizijo. Nekatere pobude so enostavne za izvedbo, druge za uresničitev zahtevajo čas in večji finančni vložek. Na prostoRožu bomo ocenili, kako pobudo za oživitev trgov, še posebej trga M. Plenčiča, z začasno akcijo nasloviti že letos, v okviru projekta Cvetoče ulice, ki poteka do konca letošnje jeseni. S pobudami, zbranimi v letošnjem in lanskem letu, se je že seznanil tudi župan in vodstvo Mestne občine Nova Gorica.


Letos delamo za javni prostor v Solkanu (9. 4. 2021)

solkan
Solkansko mestno jedro

Na povabilo Mestne občine Nova Gorica smo dobili priložnost, da začnemo delati tudi v Solkanu. Med pomladjo in jesenjo želimo z dvema konkretnima akcijama oživiti in izboljšati javni prostor v starem jedru Solkana, da bo ta bolj prijeten za druženje, počitek, sprehod ali igro.

Smo na začetku dela, zato potrebujemo pomoč lokalnih organizacij in prebivalcev: njihovo mnenje je ključno, da se skupaj odločimo, katere akcije za javni prostor naj se letos lotimo v Solkanu. Prvi sestanek s predstavniki lokalnih organizacij in podjetij organiziramo že v ponedeljek, 12. aprila. Govorili bomo o pobudah, ki že obstajajo za staro jedro, predstavili našo analizo javnega prostora, in glasovali o tem, katere spremembe javnega prostora so za lokalne predstavnike letos najbolj pomembne. 

Naslednji korak: delovna akcija na terenu in spoznavanje prebivalcev. Se srečamo v Solkanu!

Aktivnosti v Solkanu so del druge faze projekta Urbact III »Cvetoče ulice«