Učenci so prevzeli skrb za prvo zeleno streho v Kranju

Sredi septembra so bila končana zadnja dela na novi, 360 m2 veliki zeleni ravni strehi OŠ Staneta Žagarja, ki bo delovala tudi kot učilnica na prostem.

Sedmošolci so konec meseca na streho zasadili še večje sadike in zanjo tudi uradno prevzeli skrb. Z različnimi vrstami zelenja bo zasedenih 250 m2, od tega 150 ekstenzivnih, 70m2 trajnic in zelišč, 30m2 pa korit z užitnimi rastlinami (maline, robide, trta in jagode). Ostali prostor na strehi je namenjen učilnicama na prostem, opremljenima z mizami in klopmi. Streha je statično dovolj trdna, da sta lahko na njej hkrati dva razreda učencev, skupno torej okoli 60.

Varuhi strehe bodo učenci
Streha je načrtovana tako, da je enostavna za vzdrževanje. Do korit z užitnimi rastlinami bodo imeli učenci dostop in za naslednja tri leta bodo skrb za zelenje prevzeli sedmošolci. »Danes smo končno na cilju – čeprav smo šele na začetku, vsaj, kar se zelenih streh tiče. Ta trend želimo še nadaljevati in zanimanja za to je v Kranju že zdaj veliko. Čim več zelenih streh v Kranju, čim več zelenih zasaditev in površin, pa tudi zelenega turizma. Težimo k zelenemu in trajnostnemu,« je ob uradni predaji povedal župan MOK Matjaž Rakovec in učencem predal plakat z navodili za uspešno vrtnarjenje.

Nove površine na svežem zraku
Zadovoljstvo ob novi pridobitvi je izrazila tudi ravnateljica šole Fani Bevk. »S tem smo dobili še dodatne površine, kar rešuje tudi našo prostorsko stisko. In še krasen razgled smo dobili, z njim tudi odlično točko za orientiranje. Poleg tega bo učenje naravoslovja, kemije, tehničnega in likovnega pouka na prostem zagotovo bolj zanimivo in poučno za vse: tako za učence kot učitelje. Vesela sem, da smo dobili to priložnost in bo prav naša šola vzorčni primer trajnostne pridobitve tudi za tiste, ki nam bodo sledile.«

Številne prednosti
Posebni sloji v strehi bodo zadržali do 80 odstotkov vode ob močnih nalivih, kar bo služilo kot rezerva za bolj sušne dni. Ob tem bomo naredili tudi prikaz upočasnjenega odtekanja vode, ki bo otroke naučil, kako zelena streha zadržuje vodo v primerjavi z neozelenjeno. Na strehi se bo sicer zbirala tudi deževnica za zalivanje užitnih rastlin.

Zasaditve poleg tega zastirajo pot sončnim žarkom in so zato poleti temperature v notranjosti stavb bolj znosne. Zato so zelene strehe tudi prepoznane kot eno izmed orodij v boju proti podnebnim spremembam. Poleg okoljskih prednosti imajo tudi pozitivne psihološke učinke, saj pogled na zelenje sprošča. Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja bo vidna v vsakem vremenu vidna iz največje učilnice v šoli, kjer potekajo ure glasbenega pouka in šolski nastopi.

Merjenje učinkov
Učinke tega pilotnega projekta bomo tudi merili, med drugim pregrevanje oziroma površinske temperature posameznih materialov (sedumi, les, beton, korita z rastlinami) in toplotno prehodnost strehe. Za zainteresirano javnost bomo tudi izvajali vodenja po strehi.

Projekt 2° Zelene strehe vodi neprofitni studio prostoRož. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe. Izvedbo projekta podpira tudi Mestna občina Kranj.

Foto: Tomaž Lanišek