Prenavljamo Črnuški bajer!

Črnuški bajer bo letos končno prenovljen!

Vrsto let je bil bajer slabo vzdrževan in tako ni mogel zaživeti v svoji pravi podobi. Leta 2018 je prešel v last Mestne občine Ljubljana, ki se ga je odločila temeljito preurediti. K oblikovanju idejnih rešitev in pripravo projektov za izvedbo je MOL povabila nas.

S prenovo bo bajer na novo vzpostavljen kot dom za številne rastline in živali. S tem bo bajer zopet postal prijeten kotiček za oddih v naravi. Prav tako bo omogočil posebno izkušnjo doživljanja, raziskovanja in izobraževanja o naravnem ekosistemu mokrišč. Ureditev bajerja bo imela pozitivne vplive tudi na njegovo širšo okolico, saj s primernim vzdrževanjem bajer preprečuje poplave, poleti blaži sušo in hladi okolico ter deluje kot naravna čistilna naprava.

V četrtek, 28.03.2019, smo v Centru starejših Črnuče zbranim prebivalcem in prebivalkam Črnuč predstavili nekaj glavnih ukrepov, ki jih bo prinesla prenova. Prisluhnili in zapisali smo tudi mnenja in predloge, ki so jih prispevali prebivalci in prebivalke v živo ali preko maila. Prenova se bo previdoma začela letos poleti in zaključila jeseni.

Predloge še vedno zbiramo na crnuski.bajer@gmail.com do 07.04.2019.

Pri prenovi sodelujemo skupaj z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, Ribiško družino Straža – Sava, Zavodom za ribištvo Slovenija, DOPPSom, Centrom starejših DEOS, Vrtcem Črnuče in Osnovno šolo Maksa Pečarja. Naročnik in investitor projekta je Mestna občina Ljubljana.