Zemljevid želja

Kaj si prebivalci Tabora želijo v svoji četrti?

V četrti Tabor smo ponovili akcijo »Wünsch dir was«, ki smo jo junija 2011 v okviru Dunajskega festivala uspešno izvedli v petem dunajskem okrožju Margareten. Akcijo smo poimenovali Zemljevid želja. Na ploščad pred Etnografskim muzejem smo za pet dni razgrnili 150 kvadratnih metrov veliko preprogo, ki je predstavljala zemljevid četrti Tabor. Posamezne barve so označevale rabo pritličij stavb.

Na preprogo smo povabili prebivalce Tabora in jim omogočili, da so zapisali želje in predloge za njihovo sosesko. Med željami so bile ulična tržnica, mize za namizni tenis, oživitev muzejske ploščadi, kopališče, ureditev otroških igrišč, več zelenih površin… Vsako od teh želja smo zapisali na listek in ga skupaj z balonom pritrdili na mesto na zemljevidu, na katerega se je nanašal. Slika preproge se je tako skozi čas spreminjala, in vsak nov balon na njej je pomenil eno željo več.

Opazili smo, da so – za razliko od Dunaja – ljudje načrtno prihajali na ploščad Slovenskega etnografskega muzeja oddati željo. Kar nekaj ljudi si je želje že doma skrbno zapisalo na listek. Tako je preproga je začasno oživila ploščad pred vhodi v muzeje. Kljub vročini je prostor postal otroško igrišče in zbirališče prebivalcev Tabora. Otroke je še posebej veselilo, če so na zemljevidu našli svojo ulico, hišo ali šolo, in marsikdo je ob druženju spoznal soseda.

Po končanem projektu smo vse predloge predali mestu. Najštevilčnejše so bile želje po novih igralih ali igriščih. Župan se je odločil, da bo Mestna občina uresničila kar dve želji: pred Kino Dvor so namestili dve igrali, ob Hotelu Park pa uredili novo otroško igrišče. Veliko želja je bilo izrečenih tudi za rednejšo skrb za javni prostor. Dobili smo preko trideset predlogov za oživitev ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem.

Projekt Zemljevid želja in njegova raznovrstnost in obilica želja so postali izhodiščna točka za eno izmed večjih iniciativ prostoRoža: revitalizacija parka Tabor, kjer smo mnogo želja v sodelovanju z Mestno občino in Ministrstvom za Kulturo tudi uresničili.

Projekt je naslednik projekta Wünsch Dir Was, ki smo ga izvedli na Dunaju.

 

Muzejska ploščad, Ljubljana, 2011

Naročnik: Zavod Bunker

Sponzorji: Baloh d.o.o., Vorwerk International, Eko Still d.o.o., Interflooring d.o.o.

Posebna zahvala: Neža Novak, Wikoria Gorecka, Taša Štrukelj