Young Blood

Ali ljubljanski muzeji in galerije samevajo?

Avtorice prostoRoža smo se udeležile razstave, ki jo organizira CCEA iz Prage in predstavlja mlade arhitekte iz Slovenije, Slovaške, Češke, Madžarske in Avstrije. Vsaka skupina je imela na voljo 1x1x1m veliko kocko, znotraj katere naj bi predstavila svoje razmišljanje o tem, kako delujejo mladi arhitekti omenjenih držav, s čim se ukvarjajo in kaj jih zanima.
Značaj našega dela nas je gnal k temu, da smo svoj prispevek predstavili nekoliko drugače. Kot skupina se ukvarjamo predvsem z vprašanji javnega prostora. Muzeji, ki drugod po svetu s svojo pestro ponudbo delujejo kot javni prostori, so pri nas bolj ali manj zaprte ustanove, ki v zavesti meščanov niso del mesta. Že nekaj časa opažamo, kako redko ljubljančani zahajajo v muzeje in kako malo po drugi strani naredijo muzeji za večji obisk.

S svojo postavitvijo smo ustvarili vrsto namišljenih obiskovalcev, ki čakajo na vstop v muzej. Na trg pred muzejem smo postavili 100 čevljev, ki so v parih, eden za drugim zavijali do blagajne muzeja. Čevlji so bili stari in pobarvani z roza barvo. Vsak par je imel nek drug značaj, pred muzejem so stali stari, mladi, moški, ženske… Vrsta se je končala pri blagajni, od tu naprej pa je gnečo ustvarjala zvočna kulisa množice. Veliko mimoidočih je pogled na čakajoče čevlje res privabil v muzej.

 

Mestni muzej Ljubljana, CCEA Praga, Muzej suvremene umetnosti Beograd

Naročnik: CCEA (Praga) in KUD C3 (Ljubljana)