Wünsch Dir Was

Priložnost za krepitev medsoseskih odnosov in medgeneracijskega sodelovanja

V okviru projekta Into the City, ki je potekalo pod okriljem Wiener Fest Wochen, smo v predelu Margareten izvedli postavitev z naslovom Wünsch dir was (Zaželi si nekaj). Naš cilj je bil izdelati seznam želja lokalnega prebivalstva, ki se nanašajo na javni prostor in ga predati vodstvu okrožja (Bezirksvorsteung).

Na osrednjem trgu petega okrožja Siebenbrunnenplatzu smo za en teden razgrnili 130 m2 veliko preprogo, ki je z barvami ponazarjala zemljevid širše okolice trga. Mimoidoče smo povabili, da si nekaj zaželijo. Vsak posameznik je lahko oddal željo, ki smo jo z balonom označili na tepihu. Tako se je s številom želja večalo tudi število balonov in mimoidoči so lahko vsak dan opazovali, koliko idej se je že nabralo.

Že takoj ob otvoritvi smo bili prijetno presenečeni nad odzivom mimoidočih. Otroci so površino z baloni takoj posvojili in spremenili v igrišče. Starši so radi prisedli k njim. Brez kakršnega koli opozorila z naše strani, so se vsi obiskovalci sezuli, preden so stopili na tepih. Cel teden so se okrog njega zbirali prebivalci in mimoidoči. Otroci so se zabavali ob lovljenju balonov, starši pa so dostikrat klepetali z nami o okolju v katerem živijo. Nekaj otrok se je celo aktivno vključilo v dogajanje. Pomagali so nam deliti letake, zavezovati balone, pospravljati postavitev.

Trg se je za čas postavitve spremenil v prostor srečevanj, dialoga in razmišljanj o javnem prostoru in življenju v Margaretnu. V času enega tedna smo zbrali skoraj 400 želja. Količina, pozitivnost in konkretnost oddanih želja nas je zelo prijetno presenetila.

Vodja okrožja (Bezirksvorsteher) je zadnji dan razglasil željo, ki jo namerava mesto uresničiti takoj po projektu. Na trgu Siebenbrunnenplatz naj bi postavili pitnik. Želja je nekako povezana tudi z zgodovino trga, saj že ime pove, da je od tu potekalo/izviralo prvo vodovodno omrežje za celoten Dunaj.

S projektom smo dokazali, da se tudi v enem tednu in na igriv način lahko pridobi konstruktivne predloge prebivalcev. Tudi prebivalcem samim smo pokazali, da se lahko vključijo v načrtovanje prostora, v katerem živijo.

Kasneje smo podoben projekt poustvarili tudi v Ljubljani: Zemljevid želja.

Siebenbrunnenplatz, Dunaj, Avstrija

Sodelavci: Brina Vizjak, Miha Lokar, Stephan Hartmann

Naročnik: Into the City, Wiener Festwochen, Gebietsbetreuung Stadterneuerung

Podporniki: Baloh international do.o.o, Vorwerk