Vzorčna ulica

Mestno pritličje sooblikuje ulični prostor

Tavčarjeva ulica se je v zadnjih letih izoblikovala kot os slovenskega oblikovanja, na kar so najemniki lokalov želeli dodatno opozoriti z enotedenskim festivalom. Povabili so nas k sodelovanju. Poleg predstavitve blagovnih znamk smo z dogodkom želeli preizkusiti ulico kot prijeten javen prostor namenjen pešcem. Opozoriti smo želeli tudi na probleme številnih praznih lokalov in zanemarjenih izložb v središču mesta, ki so velikokrat posledica denacionalizacijskih postopkov. Dva prazna lokala smo želeli začasno odpreti in jima dati neko novo vsebino, česar pa nam ravno zaradi zapletov denacionalizacije niso dovolili. Kljub postopkom pa smo smeli urediti zanemarjene izložbe, tako da smo jih z notranje strani prelepili s fotografijami, ki so namigovale na nove programe, ki bi se na tej ulici lahko zgodili.

Poleg ureditve izložb, poslikave tal z rumenimi mravljicami in izobešenja rumenih zastav s potiskanimi vzorci, smo na ulico namestili tudi sedem klopi v rumeni barvi. Klopi ustvarjajo vtis trga in hkrati branijo avtomobilom, da nepravilno parkirajo na pločniku.

Zavod za turizem Ljubljana in Mestna občina Ljubljana sta se po končanem enotedenskem dogodku odločila, da klopi ostanejo na ulici.

 

Tavčarjeva ulica v Ljubljani

Sodelavci: Arijana Gadžijev (oblikovanje vzorcev), Valentina Smej (odnosi z javnostmi)

Foto: Peter Koraca