Urbani sadovnjak in igrišče, Savsko naselje

Sadna drevesa in obnovljena igrala nadaljujejo lepe zgodbe v soseski

V Savskem naselju je potekal triletni projekt urejanja skupne zelenice, v katerem je Savsko naselje dobilo pravi urbani sadovnjak.

Igrišča in hrib med Linhartovo, Savsko in Mislejevo ulico so obogatile stare slovenske sorte jablan in hrušk. Za senco na otroškem igrišču skrbijo orehi, skorši in kutina, Mislejevo ulico pa zeleni drevored iz okrasnih jablan. Urbani sadovnjak ne služi le senci in ozelenitvi javnih površin soseske, ampak je dobra priložnost za pogovor o vrednosti dreves in zelenja v mestu.

Prenova in oživitev območja okrog Savskega hriba se je pričela leta 2014. Na igrišču je začasno zrasla Superhiška z namenom testiranja območja. Leta 2015 je sledila obnova igrišča. Vsa igrala so bila obnovljena, da ustrezajo novim varnostnim zahtevam in z barvami gradijo enotno zgodbo igrišča. Na malo igrišče v Savskem naselju, kjer se je zgodilo veliko lepih zgodb v zadnjih šestdesetih letih, se odpravijo predvsem otroci, ki živijo blizu. Prenovljena igrala in urbani sadovnjak zagotavljajo, da bodo imeli na igrišče lepe spomine tudi otroci, ki igrišče uporabljajo danes.

Savsko naselje, Ljubljana

Naročnik: Mestna občina Ljubljana

Donatorji: Silvaprodukt, Travna ruša Gregorc, Sorgo, PGM Hotič, Lutkovno gledališče Ljubljana, Smetumet

Sodelavec: Matic Praznik

Foto: Rok Hočevar