Ulica, Ljubljana

Koliko javnega prostora zavzamejo parkirišča?

Pozornost smo namenile Slomškovi ulici, ki v ljubljanski mestni četrti Tabor predstavlja glavno kulturno os. Na njej in v njeni neposredni bližini se nahajajo številne kulturne inštitucije od Slovenskega etnografskega muzeja, Ministrstva za kulturo in Metelkova mesta do Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana, KinoDvora, Kinoteke in mnogih drugih… Kljub naštetim inštitucijam in odlični lokaciji pa podoba tega mestnega predela ne izžareva kulturnega značaja. Vzrok temu je lahko pomanjkanje javnega prostora ob ulici, saj so pločniki ozki, cesta je obojestransko zaparkirana, v pritličjih pa primanjkuje javnega programa.

Med festivalom Mladi levi smo javni prostor Slomškove ulice razširile na mesta parkirnih prostorov. Deset izbranih parkišč se je spremenilo v prostore namenjene preživljanju prostega časa, rekreaciji, igri in zanimivim kulturnim, pa tudi izobraževalnim dogodkom.

Slomškova ulica v Ljubljani

Sodelavci:Suzana Kajba (producentka), Boštjan Kavčič (avtor postavitve Vrtni park), Kulturno-ekološko društvo Smetumet (otroška delavnica), društvo Joga v vsakdanjem življenju (tečaji joge), šahovsko društvo Železničar (šahovski turnirji), petankarska ekipa Medvedi iz BŠD Fužine (petankarski turnirji), Blaž Lokar (predstavitev ideje nove ureditve Slomškove ulice), Elektro Ljubljana (predstavitev o zeleni energiji)