Učna pot RCERO

Arhitekturna nagrada Zlati svinčnik – učenje skozi doživetje in igro

Učna pot Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) je krajinsko oblikovana učna pot na samem odlagališču odpadkov. Sestavljena je iz enajstih tematskih točk, kjer obiskovalci skozi vodenje pridobivajo informacije o materialih, recikliranju in ponovni uporabi odpadkov. Dokazano je, da če v učni proces vgradimo več možnosti za osebne izkušnje učencev, se s tem močno dvigne kvaliteta izobraževanja. Zato smo želeli obiskovalcem ponuditi zabavno in hkrati praktično izkušnjo, ki jo lahko prenesejo v vsakdanje življenje – doživeti materiale skozi zvok.

V ta namen smo na vsaki tematski postaji predstavili odpadke tako, da smo jih nadgradili v zvočno igralo. Obiskovalci se tako seznanijo z vrsto odpadkov, hkrati pa jih izkusijo v drugačni obliki. Odpadki postanejo objekt, ki obiskovalcu ponuja novo izkušnjo – ustvarjati in poslušati zvoke in tone, ki jih proizvedejo posamezni materiali.

Glasbila smo zasnovali v sodelovanju z glasbenikom in izdelovalcem inštrumentov Samom Kutinom in nekatere elemente grafično dopolnili s studiem Botas. Celotni projekt RCERO, ki vključuje učno pot, je leta 2017 prejel najvišjo arhitekturno nagrado Zlati svinčnik, ki jo podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostorsko načrtovanje najboljšim projektom v Sloveniji.

Utemeljitev žirije opisuje, da “uresničen projekt širi zavest družbe o ravnanju z odpadki ter kompleksno in hkrati igrivo vključuje trajnostna vprašanja. Žirija v tem posebnem primeru ceni tudi preprostost projekta, njegovo interakcijo z materialom, učinkovito uporabo barve, usmerjevalne grafike in označevalnih sistemov ter na splošno duhovit pristop k zapleteni in posebno tehnični nalogi.”

‘’Gnoj je zlato in zlato je gnoj.’’ Srečko Kosovel, Kons. 5

Naročnik: Snaga javno podjetje d.o.o.

Soavtorji: Tomaž Čeligoj, Samo Kutin, Jošt Kandus, Rok Hočevar , Andrej Koruza, Bruto, Krajinska arhitektura, studioBotas

Foto: Miran Kambič