Trubarjeva cesta

Od prehodne ulice do uporabnega javnega prostora

Trubarjeva cesta je kljub živahni preteklosti v zadnjih letih za Ljubljančane postala predvsem prehodna ulica: ljudje po njej hitijo v središče mesta ali iz njega, redkeje pa se na njej ustavijo. Z lastniki majhnih trgovin, ki se tam nahajajo, smo želeli upočasniti korak na Trubarjevi ter tako privabiti nove obiskovalce in njihovo pozornost usmeriti na ponudbo lokalov.

Prav tako je bilo izhodiščno vprašanje tudi, kako še podčrtati prijetno vzdušje in poseben značaj te ulice. Klopi, koši za smeti, stojala za kolesa in zanimiva osvetlitev ulice so bili nekateri od posegov, ki smo jih realizirali s pomočjo Mestne občine Ljubljana in Turizma Ljubljana. V sodelovanju z Inštitutom za trajnostni razvoj, ki ima sedež na Trubarjevi cesti, Zvezo Biodar ter lokalnimi prodajalnami ekoloških živil smo organizirali tudi Trubarjevo zeleno tržnico, ki je potekala enkrat tedensko od jeseni 2012 do zime 2013. S popoldanskim terminom eko tržnice smo vsem tistim, ki sicer čez dan ne utegnejo na glavno mestno tržnico, omogočili dostop do okusne, ekološko pridelane hrane, hkrati pa smo tovrstno ponudbo zagotovili tudi med tednom.

V sodelovanju z lokalnimi trgovinami smo organizirali še druge dogodke in družabne prireditve. Za Miklavža leta 2012 so v sklopu Trubarjeve pravljične ulice po številnih lokalih potekala branja pravljic, v sklopu dogodkov “Trubarjeva ulica se predstavi!” pa so si obiskovalci lahko ogledali skejtarsko tekmovanje, poslušali ulične glasbenike, zavili na filmski večer, unovčili kakšen popust ali ugodnost, poskrbljeno pa je bilo tudi za najmlajše in radovedne gurmane.

Trubarjeva cesta

Naročnik: Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana

Partnerji pri projektu Inštitut za trajnostni razvoj, Zveza Biodar, lokalne trgovine

November 2012 – December 2013