Revitalizacija četrti, Tabor

Grajenje identitete četrti z vključevanjem lokalne skupnosti

Tabor je manjša četrt, ki se razteza med starim centrom Ljubljane in železniško postajo. V preteklosti je bil Tabor industrijsko predmestje z močno lokalno identiteto. Od osamosvojitve dalje se je ta identiteta zaradi različnih razlogov počasi izgubila. Rezultati ankete, ki smo jo izvedli leta 2009, so pokazali, da se prebivalci niso več prepoznali kot Taborjani. Poleg tega so ljudje pogrešali zelene površine in parke, kljub temu, da se v središču soseske nahaja zeleni park Tabor.

Spraševali smo se na kakšen način bi lahko ponovno vzpostavili identiteto Tabora. Spomladi 2010 smo začeli izvajati aktivnosti na večih področjih v parku Tabor, avgusta istega leta pa smo v sklopu Mladih levov na muzejski ploščadi postavili Zemljevid želja. Iz njega smo pridobili okoli 200 želja in pobud za sosesko, iz katerih so v nadaljnih treh letih nastali sledeči projekti: Čufarjeva ulica, otroško igrišče Tabor, otroško igrišče Kolodvorska, otroško igrišče na muzejski ploščadi, Dan soseda, mobilna kuhinja Taborjanka, Optimisti, ter Trubarjeva cesta.

Preplet teh projektov z aktivnostmi zavoda Bunker, Metelkova mesta, muzejske ploščadi in preostalih članov kuturne četrti Tabor je ustvaril novo identiteto četrti, ki je postala kulturna četrt. Projekt je v slovenskem okolju služil kot pozitiven primer vključevanja lokalne iniciative v trajnostne strategije in je še danes vzpodbuda in vzor drugim podobnim iniciativam.

V okviru evropskega projekta ECLECTIS smo s partnerji iz šestih držav raziskovali, ali lahko nevladne organizacije pripomorejo k opolnomočenju lokalnih skupnosti pri urejanju javnega prostora mest. Priporočila za odločevalce in izvajalce sorodnih projektov smo strnili v zaključno publikacijo “A contribution from cultural and creative actors to citizen’s empowerment“.

Četrt Tabor, Ljubljana

Partnerji: Zavod Bunker, IPOP, KčT,

Partnerji projekta ECLECTIS: Dedale (Pariz), Waag Society (Amsterdam), Expeditio (Kotor), Transforma (Torres Vedras), Idensitat (Barcelona), PACT (Pariz)

Podporniki: Ministrstvo za kulturo RS, EU Kultura, Mestna občina Ljubljana