Rich mama, poor mama

Mini vodič po alternativah za financiranje kulturnih organizacij

Za številne kulturne organizacije v Evropi je financiranje zelo pereča tema. Trenutne politične in ekonomske razmere otežujejo kulturno udejstvovanje. Nestabilna podpora in negotovost pa kulturne organizaije sili k iskanju novih strategij za preživetje.

V neugodni situaciji se je leta 2016 znašel tudi prostoRožev projekt Knjižnica REČI. Da bi ohranili unikatno knjižnico v Savskem naselju, ki namesto knjig izposoja predmete in ki deluje kot skupnostni prostor za sosesko, smo začeli iskati nasvete, namige in nove taktike, s katerimi bi Knjižnica lahko preživela še eno leto. S podobno težavo se je v Edinburghu ubadala galerija Interview Room 11. V okviru programa Tandem Europe* smo dobili priložnost, da skupaj iščemo nove načine, s katerimi bi lahko pomagali sebi in drugim organizacijam v podobni situaciji.

Da bi raziskali, kako denarno stisko rešujejo druge kulturne organizacije, smo pripravili anketo o alternativnih finančnih taktikah, na katerega je odgovorilo 57 kulturnih menedžerjev iz vse Evrope. Številne uporabne nasvete smo združili v mini vodič, v katerem so zbrane informacije o donacijah, dogodkih in akcijah za zbiranje sredstev, množičnem financiranju, souporabi, izmenjavah in deljenju. Tretjino vodičev smo razdelili v Atenah, kjer smo imeli prvo javno predstavitev našega dela, tretjino so prejele organizacije na Škotskem, tretjino pa organizacije v Sloveniji.

Za svoj tiskan izvod vodiča Rich mama, poor mama nam pišite na prostoroz@gmail.com, digitalen izvod je na voljo tule. Za več informacij o projektu pa obiščite blog projekta.

* “Tandem Europe is an initiative which was developed by European Cultural Foundation (Amsterdam) and MitOst e.V. (Berlin) together with Fondazione Cariplo (Milan). It is financially supported by Robert Bosch Stiftung (Stuttgart) and Stavros Niarchos Foundation (Athens).”

Ljubljana, Edinburgh, Atene

Podpornik: Tandem Europe

Sodelavka: Mirja Koponen

Tehnična podpora: Riso Paradiso

Foto: Costanze Flamme in Nina Savič

2015 - 2016