Pogrinjek

Miza, pogrnjena s presenečenji

Pogrnjena miza 2010 je bil eden od spremljevalnih dogodkov razstave v Moderni galeriji z naslovom Doma: Arhitekta Marta in France Ivanšek. Kustosinji razstave sta k sodelovanju povabili različne oblikovalce ter arhitekte, katerih naloga je bila spremeniti in dopolniti mize v galerijski kavarni ter tako interpretirati delo Ivanškov.

Našo mizo smo poimenovale Premetanka. Na razrezano površino smo odtisnile vzorce tekstilij, ki sta jih Ivanškova prodajala v svoji trgovini z opremo za dom Interier. Obiskovalci so s premetavanjem in preoblikovanjem delov pogrinjka spreminjali kompozicijo. Pod razrezanimi zloženimi pokrovi so obiskovalce čakala majhna presenečenja: sladkarije, svinčniki, različna besedila, grafike ali slike.

Z delom smo iskale odgovore, kaj ljudje počnemo ob obedu poleg prehranjevanja, kakšno vlogo ima še lahko miza v jedilnem prostoru in kakšne so nove navade prehranjevanja. S projektom smo želele opozoriti tudi na čas, namenjen obedu, in na to, da večinoma jemo hitro in sami. Tako kot je bila obiskovalcem in obiskovalkam na voljo igra naključnega zlaganja, so jim bili v uporabo ponujeni tudi odkriti predmeti v mizici. Ta je v celoti zaživela šele takrat, ko je bila uporabljena in izrabljena v celoti.

Moderna galerija, Ljubljana

Partnerji: Moderna galerija Ljubljana, Trajekt

25. marec - 18. maj 2010