Oaze, Ljubljana

Žive barve in drzni vzorci so odkrili pozabljene mikro-prostore na rečnem obrežju

Projekt OAZE je zajemal revitalizacijo treh betonskih gasilskih ploščadi med Cukrarno in Tržnico Moste. Ploščadi vidimo kot dragocene, a spregledane javne prostore, zato smo jih opremili s poslikavami in opozorili prebivalce, da lahko te prostore uporabljajo in se tako še bolj povežejo z Ljubljanico, ki dviguje kakovost bivanja na območju Most in Kodeljevega.

Sodelovali smo z mladim umetnikom, znanim pod vzdevkom Lo Milo, ki je ploščadi opremil s poslikavami. Njegov likovni izraz izhaja iz minimalizma in temelji na site-specific pristopu. Kot pravi sam, arhitektura kot dominanten faktor urbanega okolja predstavlja pomembno vlogo v njegovem delu, s svojim pristopom pa opozarja na spregledane, a lepe elemente, ki jih ponuja tudi povsem vsakdanja, “utilitarna” arhitektura. Hkrati Lo Milo vzpostavlja pomembno ločnico med umetnostjo in vandalizmom.

17. junija smo pripravili enodnevni otvoritveni dogodek, na katerem je na vsaki od ploščadi potekal brezplačen glasbeni, kulinarični in rekreativni program. Po dogodku so na ploščadih ostale zgolj poslikave.

Ploščadi ob Ljubljanici v Mostah in na Kodeljevem

Podporniki: Mestna občina Ljubljana

Sodelavci: Lo Milo, Martin Valinger, Klemen Košir, LUBE DUŠE, Atila Urbančič, Dejan Kralj

Foto: Jošt Derlink