Nogard

Modna revija v grajskem hribu

V zaklonišču pod Ljubljanskim gradom smo pripravili predstavitev kolekcije jesen/zima 06/07 blagovne znamke Nogard – ekipa ProstoRoža je bila povabljena k sodelovanju pri izbiri prostora, izvedbi scenografije ter zasnovi poteka celotnega dogodka. Tudi tokrat smo sledili svojim načelom in poskušali izpostaviti javni prostor, ki je običajno nedostopen, poleg tega pa je kolekcija zahtevala hladen, siv ter anonimen prostor, ki bi spominjal na zimo.

Mestna občina Ljubljana je nedavno tega prenovila enega od štirih zaklonišč v mestnem središču, ki se nahaja neposredno ob tunelu, pod grajskim hribom, in ima glavni vhod na koncu Gornjega trga. Približno 150 metrov dolg ter 6 metrov širok prostor, ki sega v hrib, nudi zasilno zavetišče za 600 ljudi. Monokromatski prostor, stalna temperatura okoli 8 stopinj ter velika koncentracija ležišč so bili predpogoji za vzdušje, ki smo ga želeli doseči.

Na osmih točkah med ležišči so stali živi modeli, oblečeni v Nogardova oblačila in osvetljeni s hladno svetlobo. Njihove podobe, ki so spominjale na pravljična bitja, so se zrcalile v baročnih ogledalih in ustvarjale dvojne slike. Nenavadne oblike oblačil so se spogledovale z arhaičnostjo, sproščenostjo in veseljem. Tekstili rdečih ter indigo modrih barv z rožastimi vzorci so tako še bolj prišli do izraza. Vloge so se zamenjale: obiskovalci so se sprehodili po dolgem tunelu (pisti) manekenke pa so jih radovedno opazovale.

 

Zaklonišče na Gornjem trgu v Ljubljani

Sodelavci: Sonja Murgelj (maskerka), Uroš Vovk (luči)

Naročnik: modni studio Nogard

Sponzorji: Cvetličarna NOVA, MOL, Vinarstvo Tavčar

Foto: Matevž Paternoster

Jesen 2006