Mestni vizionar

Družabna igra za grajenje vizij o javnem prostoru

Družabne igre danes z razlogom postajajo vse bolj priljubljeno orodje za debato o kompleksnih problemih, s katerimi se soočajo mesta. Pozivi k večjemu vključevanju prebivalcev in drugih deležnikov v načrtovanje prostora, ki smo jim priča po svetu, so s seboj prinesli tudi nekatere izzive. Čeprav vse več strokovnjakov in prebivalcev podpira participacijo in odpiranje načrtovalskega procesa, tradicionalne metode za vključevanje prebivalcev ostajajo precej nezanimive. Za številne prebivalce so razgrnitve načrtov, moderirane javne debate in ankete dolgočasne, zato se v načrtovanje prostora ne vpletajo, čeprav jih tema morda zanima.

Družabne igre temeljijo na vnaprej določenih pravilih in mehanizmih, kot so igranje različnih vlog, načrtovanje, pogajanje, razpolaganje z viri in razreševanje konfliktov. Ti mehanizmi so skupaj s »pravili«, ki se v realnem življenju prevajajo v naravne sile in družbene zakone, prisotni tudi v procesu sprejemanja odločitev o razvoju mest, zato so družabne igre dobra platforma za vpletanje prebivalcev v proces odločanja.

Mestni vizionar ima zelo preprosto zasnovo, od igralcev pa zahteva, da se pri kovanju vizij za javni prostor soočijo z nepričakovanimi in neželenimi urbanimi temami ter s svojo vizijo navdušijo soigralce.

Kako do igre?

Izdali smo omejeno serijo petdesetih iger, ki jih bodo dobili vsi, ki želijo igralni dogodek organizirati v svoji ulici, soseski, mestu, šoli in drugje.

Mestni vizionar je v formatu print&play (natisni-in-igraj) brezplačno na voljo na spletu. Igro si lahko natisnete na domačem tiskalniku in jo odigrate s prijatelji. Na podlagi testnih igranj smo pripravili tudi kratko sintezo, ki povzema naše izkušnje s testiranjem igre in povzema njene prednosti, slabosti in možne uporabe.

Slovenska verzija igre izhaja iz pilotne igre Pow Wow, ki sta jo v sodelovanju s prebivalci grškega mesta Elefsina l. 2016 razvili organizaciji DCALK & les Chiens de l’Enfer (FR) in Motus Terrae (GR).

Avtorji igre Pow Wow: DCALK & les Chiens de l'Enfer (FR) in Cie Motus Terrae (GR)

Avtorica slovenske verzije: Zala Velkavrh

Podpornik: Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije