Meeting Pot

Potovanje v kuhinjo in nazaj

Skupina arhitektov Qenep je v prvi polovici leta 2007 zasedla galerijo 7×11 v Ypenburgu na Nizozemskem, ki jo fundacija Artoteek namenja gostujočim umetnikom. Projekt so poimenovali ‘House in Transition’. Z njim so želeli raziskati nove razsežnosti bivanja in kako na bivanje vpliva globalizacija.

K sodelovanju smo bili s projektom “Meeting pot” povabljeni tudi člani Kombinata in prostoRoža. S svojim tri-tedenskim bivanjem v Ypenburgu smo skušali raziskati oblike vedenjskih vzorcev sodobnih družin. Pripravili smo devet brezplačnih slovenskih večerij na domovih tamkajšnjih stanovalcev in tri zajtrke v galeriji. Ob sproščenem vzdušju smo se pogovarjali o bivanju v novem naselju enodružinskih hiš, odnosu do uporabe kuhinje in odnosu do hrane, ter o bivanjskih in prehranjevalnih navadah naših gostiteljev. Kuhinjo uporabljajo v različne namene, pri čemer kuhanje nikakor ni več edino opravilo.

Kuhinjo smo torej uporabili za laboratorij v katerem smo spoznali bivanjske navade izbrane skupine ljudi, ki živijo v novo nastalem stanovanjskem naselju pri Haagu.

 

Ypenburg / Den Haag / Nizozemska

Sodelavci: Tomaž Čeligoj in Blaž Kandus - Kombinat, Klement Podnar (koncept), Robert Mrzel (učitelj kuhanja)

Naročnik: 7x11 Artoteek Den Haag in Quenep arch. and product design

April 2007