Knjižnica REČI / Dom skupnosti, Savsko naselje

Potrebujete vrtalnik, avtomat za sladoled, šotor ali smučke? Oglasite se v Knjižnici REČI.

Zamisel za vzpostavitev Knjižnice REČI po vzoru berlinske knjižnice Leile se je porodila spomladi leta 2014, ko smo iskali primerne vsebine za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju. Razmišljali smo o konceptu, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske. S svojimi izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe nam je na pomoč priskočila iniciativa Slovenia Coworking, s katero smo združili moči in cilj, da kulturo souporabe oblikujemo v delujočo storitev.

V sodelovanju z lokalno skupnostjo Savčanov, ki so si želeli več dogajanja v naselju, smo v praznem prostoru Doma skupnosti Savsko naselje vzpostavili knjižnico, kjer si je namesto knjig mogoče izposoditi različne uporabne predmete – REČI (npr. športno opremo, gospodinjske aparate, orodje, igrače, …). Eden od glavnih ciljev knjižnice je omogočiti izposojo predmetov, ki bi jih posamezniki sicer morali kupiti, ter jim s tem prihraniti čas, denar in prostor. Vse prevečkrat namreč kupujemo reči, ki jih uporabimo le občasno, nato pa obležijo v shrambah ali kleteh. Član Knjižnice REČI lahko postane vsakdo, ki podari reč z Liste želja, vplača članarino ali prispeva 30 ur prostovoljnega dela.

Že od samega začetka smo si prizadevali, da bi bilo znanje o vzpostavitvi Knjižnice REČI dostopno vsem, ki želijo idejo naše izposojevalnice poustvariti tudi v drugih soseskah ali krajih. Prav zato smo pripravili Priročnik za vzpostavitev Knjižnice REČI, ki prek praktičnih primerov na enostaven način opisuje ključne dejavnosti, ki jih je potrebno opraviti, da bo projekt uspešno zaživel.

Skupaj s Knjižnico je zaživel tudi Dom skupnosti Savsko naselje, ki postaja pomemben notranji javni prostor v soseski. Prostor Knjižnice je brezplačno na voljo vsem za izvedbo dogodkov, ki morajo biti brezplačni za obiskovalce. Knjižničarji zagotavljajo koordinacijo in promocijo dogodkov, kot so šiviljska delavnica, plesni večeri, tečaj računalništva, večeri namiznih iger, predavanja in razne izmenjave. Ustvarjalci velikega dela programa so prebivalci Savskega naselja, poleg njih pa so prostor za svojega vzele tudi določene ranljive skupine. Dom skupnosti tako krepi družabno življenje znotraj naselja in spreminja podobo stanovanjske soseske kot spalnega naselja.

Savsko naselje, Ljubljana

Partnerji: Regionalni center kreativnih ekonomij - RRA LUR, Mestna občina Ljubljana, Slovenia Coworking, Zavod za zaposlovanje RS

Sponzorji REČI: BSH Hišni aparati d.o.o., Elna, EXPERTA M&J D.O.O., Snaga d.d., Zadruga Dobrote, Balansa Slackline

Foto: Rok Hočevar, David Lotrič