Izumi za vrtnarje

Reciklirani pripomočki, ki izboljšajo vrtnarjenje v mestih

Izumi za vrtnarje so narejeni iz odsluženih predmetov, najdenih na zbirnih centrih Snage. Njihov namen je olajšanje vrtnarjenja v mestih, kjer se najpogostejši problemi nanašajo na pridobivanje vode za zalivanje in nizko kakovost prsti. Ker so izumi zgrajeni po principu “naredi sam”, lahko služijo tudi kot navdih za posameznike z malo več ročnih spretnosti.

Izume za vrtnarje sestavljajo visoka greda in okvir za toplo gredo, stolp za deževnike, zbiralnik za vodo, ognjišče, kotaleči se kompostnik in presejalnik zemlje. Prototipi Izumov za vrtnarje so primarno namenjeni uporabi na skupnostnem prostoru Teren na Masarykovi ulici v Ljubljani, lahko pa si jih tudi izposodite in preizkusite na svojem mestnem vrtičku.

Izumi za vrtnarje naslavljajo eno od temeljnih človeških potreb in hkrati enega od največjih izzivov krožnega gospodarstva prihodnosti: pridelovanje hrane in lokalno samooskrbo. Njegovo nadaljevanje pa so projekt Piknik izumi, ki naslavljajo predelovanje hrane in druženje. Izumi za vrtnarje in Piknik izumi skupaj ilustrirajo pot, ki jo seme prepotuje do točke, ko postane hrana.

Masarykova ulica v Ljubljani

Podporniki: Mestna občina Ljubljana, Javno podjetje Snaga d.d.

Oblikovanje: Maša Cvetko

Foto: Tomaž Šantl