Izložbe

Javno pritličje je gradnik mestnega prostora

V Ljubljani se pojavljajo številni prazni, zapuščeni lokali, ki so posledica menjave lastnika, najemnika, programa v lokalu, velikokrat pa tudi dolgih in zapletenih denacionalizacijskih postopkov, ki v času do razrešitve problema onemogočajo uporabo prostorov. Ker javno pritličje pomembno sooblikuje mestni prostor, ki ne pripada zgolj lastnikom stavb, temveč tudi ostalim obiskovalcem mesta, je po našem mnenju potrebno iskati začasne vsebine in postavitve, ki bi prostore javnega pritličja zapolnile ali uredile tudi v tem začasnem, nedefiniranem in prehodnem obdobju.

Prazne izložbe smo uporabili kot razstavni oz. predstavitveni prostor. K sodelovanju smo povabili pet sodobnih slovenskih pesnikov: Aleša Štegra, Petra Semoliča, Esada Babačića, Petra Čučnika in Lucijo Stupica. Na vsaki lokaciji smo predstavili svojega pesnika: na izložbenih oknih smo predstavili poezijo iz njihovih zadnjih zbirk, dodali pa smo tudi različna grafična ozadja.
Z akcijo smo želeli vsaj delno doprinesti k urejeni in prijazni podobi mesta ter morda k temu spodbuditi tudi ostale lastnike praznih lokalov.

 

Izložbe v središču Ljubljane

Naročnik:Zavod za turizem Ljubljana