I dreamed I was a movie star

Kako smo obiskovalcem približali svet filma ter jim dali priložnost izživeti svoje filmske sanje

Od 8. do 11. septembra 2011 je v Wroclaw Film Studio (WFF), kjer so nastale številne mojstrovine poljskega filma, potekal Evropski kulturni kongres kot del predsedovanja Poljske Evropski uniji, z vodilno idejo “Art for social change”. Del kongresa je bila razstava 10×10, na katero je kuratorka Mojca Jug povabila prostoRož kot gostujočega umetnika.

Glede na zgodovino lokacije je bilo izhodišče tokratnega projekta filmski prostor. Izbrali smo film enega najbolj kultnih poljskih filmov Pepel in diamanti režiserja Andrzej Wajde. Film je bil posnet leta 1958 v prostorih WFFja, glavno vlogo pa je odigral slavni poljski igralec tistega časa, Zbigniew Cybulski.

Projekt je bil sestavljen iz dveh prostorov. Velike sobe, ki je bila v duhu izbranega filma opremljena s pohištvom, najdenim v depojih WFFja, ter majhne sobe, opremljene kot filmski studio.

Obiskovalec razstave je imel priložnost prevzeti vlogo glavne moške (Zbigniew Cybulski) ali ženske vloge (Ewa Krzyzewska) v izbranem dvominutnem kadru. Posneti igralec je bil namesto izbranega igralca s pomočjo HD tehnologije direktno vmeščen v film. Posnetek je bil takoj zatem predvajan na platnu v veliki sobi. Z vsakim igralcem se je število filmov večalo, in v treh dneh snemanja smo jih posneli več kot šestdeset.

Naročnik: BWA Wrocław Galerie Sztuki Współczesnej

Koprodukcija: zavod Bunker

Sodelavci: Mojca Jug (kuratorka), Jure Plešec (film)

September 2011