Francoski vrt

Javni prostor za parkiranje?

Trg Francoske revolucije stoji ob poletnem gledališču Križanke. Nastal je leta 1929, ko sta arhitekt Jože Plečnik in kipar Lojze Dolinar nanj postavila spomenik Napoleonovim Ilirskim provincam. Trg je bil pred kratkim obnovljen, vendar je vsak dan poln parkiranih avtomobilov.

S projektom smo želeli ugotoviti razsežnosti trga brez avtomobilov. Za dvanajst dni smo ga spremenili v francoski vrt. Značilen simetričen vzorec živih mej smo ponazorili s plastičnimi zelenimi zabojniki za steklenice.

Na dan otvoritve so se v vrtu zbrali predstavniki vseh generacij in vsakdo ga je uporabil na svoj način. Otroci so neutrudno tekali naokoli in premoščali »ovire«, ostali pa so posedali ob pijači in palačinkah. Med organiziranim koncertom je bil vrt plesno prizorišče, z manjšimi separeji je preprečeval gnečo. Med tednom je živel med šolskimi odmori, ko so ga srednješolci oblikovne šole uporabili kot nov prostor za klepet, malico in posedanje. V času koncertov v Križankah je vrt nudil svoj prostor vsem tistim, ki so poslušali koncerte zunaj zidov poletnega gledališča. Bil je tudi prizorišče otroških delavnic ter knjižnice pod krošnjami.

Raznolikost in polnost uporabe francoskega vrta postavlja pod vprašaj smiselnost rabe prostora trga kot zgolj odlagališča pločevine in poziva k bolj premišljeni urbani kulturi uporabe prostora.

Trg Francoske revolucije v Ljubljani

Sponzorji: Mestna Občina Ljubljana, Zavod za Turizem Mestne občine Ljubljana, Tesa

Partnerji: Francoski inštitiut Charles Nodier, Mestni muzej Ljubljana, Codeep, Knjižnica pod krošnjami

Foto: Ivan Ilic, Katja Vidmar, Luka Cjuha, Klemen Prepeluh