EDO filmski festival

Festival o mestih, urbanosti in arhitekturi

V oktobru, Mesecu prostora, smo organizirali prvo edicijo filmskega festivala EDO in preko filmov opozarjali na trenutne in pretekle izzive mest ter vlogo, ki ju igrata urbanizem in arhitektura. Predvajali smo štiri dokumentarne filme o globalnih mestih: New Yorku, Berlinu, kitajskem Chogqingu in ekvadorskem Quitu. Festival se ni dogajal v ljubljanskih kinodvoranah, ampak na štirih različnih lokacijah po Ljubljani, ki so se vsebinsko tako ali drugače ujemale s temami filmov: v Situli, v šivalnici in delavnici Anselma, v fundusu Magacin v skladiščih Kolinske in tudi v prostoRoževem biroju. Po ogledih so sledile debate z govorci, ki so globalne urbane teme postavile v lokalni kontekst.

Dokumentarni filmi, izbrani za prvo edicijo festivala, so govorili o vizijah štirih mest na različnih koncih sveta. Ne glede na to, ali so vizije mest utopične, uresničene, spodletele ali povsem naključne, so pomembne za naše razumevanje sodobnih mest in urbanega življenja. K pogovoru in razmisleku po filmih smo povabili študentko arhitekture Vesno Skubic ter sociologa Pavla Gantarja in Klemna Ploštajnerja.

Festivalu je ime posodil slovenski arhitekt in urbanist Edvard Ravnikar – Edo, kot so ga klicali prijatelji. Edvard je bil arhitekt z močno vizijo. Vplival je na to, kako slovenska mesta izgledajo in kako živimo v njih. Ne vemo, ali je bila Edvardova vizija mesta najboljša možna, vemo pa, da še vedno vpliva na nas. Zato festival, ki poskuša razumeti in kritično ovrednotiti različne vizije urbanega razvoja, nosi ime po njem.

Prijave na vse brezplačne projekcije so se hitro zapolnile, štiri filme pa si je skupaj ogledalo več kot 200 ljudi.

O filmih:

Zgodovinski dokumentarec Citizen Jane kaže, da urbani boji niso nič novega. Film dokumentira delo, razmišljanje in duhovite proteste urbane aktivistke Jane Jacobs, ki se je v 60-ih postavila nasproti vplivnemu urbanistu Robertu Mosesu. Poleg tega, da je Jane dosegla, da čez newyorški Soho danes ne teče avtocesta, je razvila novo urbano teorijo – zaradi nje danes mesta opazujemo tudi s perspektive ulice. Film Do More With Less obravnava delo mladih ekvadorskih arhitektov, ki želijo kakovosten bivanjski prostor zagotoviti tudi tistim, ki nimajo dovolj denarja, da bi si privoščili arhitekta. Dokumentarec City for Sale govori o posledicah priljubljenosti Berlina. Po eni strani mesto privablja investitorje, ki z velikimi gradbenimi projekti spreminjajo podobo mesta, na drugi strani pa vedno višje najemnine otežujejo življenje lokalnim prebivalcem, ki v mestu vse težje živijo. Film Dream Empire kaže, da je nepremičninski balon do še večjega absurda napihnjen na Kitajskem. Tam si nepremičninske agencije pri prodaji stanovanj v novih supersoseskah, zgrajenih na odročnih lokacijah, pomagajo z “belimi opičnjaki” – tujci, ki ustvarjajo kuliso mednarodnega utripa.

 

4 različne lokacije

Podporniki: Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije

Sodelujoči: Anselma, Magacin Fundus, Situla - Munitor Group, Kombinat arhitekti, Pina, Klemen Ploštajner, Pavel Gantar, Vesna Skubic, Ljudje, Jakob Jurkas, Evrosad

23.-26.10.2018