Atriji

Prezrti prostori med mestnimi hišami

Namen projekta je bil poiskati zapuščene, vendar zanimive prostore v strukturi starega mestnega jedra (atriji, stopnišča, podhodi, prehodi, mostovi, kapele, veže, požarni zidovi) ter jih predstaviti in poudariti v novi preobleki.

Izbrali smo enajst ambientalno privlačnih prostorov v starem mestnem jedru – večinoma na Mestnem, Starem in Gornjem trgu. Poiskali smo njihove značilnosti in posebnosti, ki smo jih želeli izpostaviti. V izbran prostor smo glede na njegove značilnosti postavile presenečenje: akvarije z ribicami, 300 kg jabolk, pet ležalnikov, hribovit travnik, gredice solate in jagod, stebre gerber in podobno. Vse atrije, stopnišča in prehode smo z dovoljenjem stanovalcev pred dogodkom in po njem skrbno očistili. Zato so prostori, v katere smo posegli, po končanem dogodku postali lepši in prijaznejši kot prej.

S projektom smo želeli pripomoči k reševanju nekaterih problemov, ki danes pestijo mestno jedro. Očiščeni in urejeni prostori obiskovalce in prebivalce namreč spodbujajo, da jih kasneje vzamejo za svoje.

 

Različne lokacije v središču Ljubljane

Sodelavci: Katarina Valentinčič (odnosi z javnostmi)

Sponzorji: Mestna Občina Ljubljana, KPL, Dragulji Malalan, Zebra plus, Cvetličarna Nova, Cvetje Eli, Cvetje Blaž, Gardenia Ars Florae, Vinoteka Movia, Cvetje Čatež, Majda Sešek s.p. Cvet, Ikebana Julij Brinc, VTC d.o.o., Javna Razstvetljava d.d., Schiedel d.o.o. Prebold

Partnerji: CODEEP, Cvetličarna Nova

Foto: Luka Dekleva, Peter Uhan, Luka Dekleva, Metka Pretnar