Aarhus na plaži

Mesto Aarhus je dobilo ime po svoji legi ob rečni delti. Ob mestu se je razvilo največje dansko pristanišče, ki je pripomoglo k razcvetu in rasti mesta. Morje in reka sta bila torej ključnega pomena za nastanek in razvoj mesta.

Ko se danes sprehajamo po ulicah Aarhusa, pa ne začutimo morja in plaže. Do pred kratkim tudi reke ni bilo videti, saj je bila speljana v podzemnem kanalu. Pred nekaj leti so reko odprli, nabrežja spremenili v prijetne prostore za druženje in javni prostor ob njej je zaživel.

Ob povabilu, da uredimo eno od prizorišč festivala Aarhus Festuge smo se spraševali: Kako bi bilo, če bi tudi plažo, ki je sedaj zaradi pristanišča strogo ločena od mestnega prostora pripeljali bliže? Kako bi bilo, če bi lahko pod prsti čutili mivko, opazovali galebe, poslušali kako vihrajo zastave v vetru, se skrili v prijetna zavetrja in zraven poslušali koncert?

Trg Klostertorvet smo v času poletnega festivala spremenili v plažo. Trg smo prekrili z 90 m3 mivke in izdelali sodobne košare (strandkorb) za na plažo. Na trg smo namestili zastave. Oder, bar in skladišča smo naredili iz lesenih palic, ki so spominjale na lesene konstrukcije objektov iz plaž severnega morja. Za strehe, zastave, zastore, košare za na plažo, smo uporabili tekstil, ki smo ga vpeli v omenjene lesene konstrukcije. S potiski na tekstilu smo ustvarili prepoznavno podobo festivala, občutek plaže pa je ustvarjal zvok tekstila, ki je plapolal v vetru.

 

Sodelavci: Tomaž Čeligoj, skupina Pappagallo, Wiktoria Górecka
Sponzor: Riko hiše d.o.o.