Pokrita čakalnica ob Zaloški

Če vprašate paciente, na zunanjih površinah UKC Ljubljana najbolj potrebujejo prostor za čakanje. V raziskavi, ki smo jo izvedli l. 2022, so pacienti izpostavljali, da pogrešajo prostor, kjer bi lahko počakali na pregled ali na prevoz domov. Med problemi, ki so se med pacienti izkazali za najbolj pereče, so bile še ovire na pločnikih in pešpoteh po območju ter pomanjkanje zelenja. 

Pokrita čakalnica ob Zaloški je začasen, a glasen odgovor na pomanjkanje prostorov, ki jih na območju klinik UKC in Onkološkega inštituta Ljubljana potrebujejo pacienti. Razstavljiva struktura iz kovine in lesa lahko pod streho, v zavetju pred dežjem in soncem, hkrati gosti več kot 12 obiskovalcev.  Od junija do decembra bo stala na majhnem trgu ob Zaloški cesti. Trg, na katerem rastejo velika drevesa, je bil do postavitve čakalnice ograjen s koriti, verigo, plakatnim panojem in zaparkiran z avtomobili, kljub temu, da gre za najpomembnejšo orientacijsko točko na območju. Čakalnica je postavljena v neposredno bližino avtobusne postaje in čakališča za taksije in lahko postane stična točka za paciente, ki morajo obiskati bližnje klinike. 

Velika konstrukcija čakalnice s čudaško ukrivljeno streho je zasnovana tako, da je ni mogoče zgrešiti. Po tem, ko smo obnovili paviljon v parku ob promenadi glavne stavbe UKC, se je izkazalo, da so udobni, pokriti prostori na območju nujno potrebni. Od prenove dalje je paviljon konstantno poln pacientov in zdravstvenih delavcev, ki iščejo oddih od stresnega okolja zdravstvene ustanove. Pokrita čakalnica ob Zaloški ima enako funkcijo, a namenoma zaseda prostor, ki je - v škodo pacientov in vseh ostalih, ki se morajo po območju premikati (tudi) peš - pripadal parkiranim avtomobilom. 

Odprte površine so na gosto pozidanem območju ljubljanskih klinik nepovezane, polne ovir in podvržene stihijskemu urejanju, poleg goste pozidave pa je večina odprtega prostora namenjenega cestam in parkiranim vozilom. Pokrita čakalnica ne rešuje urejanja medicinskega območja, ampak predstavlja razmislek o tem, komu je namenjen dragocen odprt prostor. Odločiti se moramo, ali so to ljudje ali avtomobili.

Projekt Awaiting recovery vodi neprofitni urbanistični studio Prostorož. Projekt je del EIT skupnosti Novi evropski Bauhaus. Podpira ga Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), ki je organ Evropske unije.

Previous
Previous

Sloji Sarajeva

Next
Next

Poziv: Začasna raba Kajuhovega doma za kulturo in kreativnost