EDO 2 – filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi

4 dokumentarni filmi
4 projekcije v objektih, ki nikoli niso bili kino
4 debate, ki globalne urbane teme postavijo v lokalni kontekst


Spored filmov:

The Venice Syndrome

Torek, 15.10. ob 19.00
Klub rečnih kapitanov, Opekarska cesta 1
Debata: Marjan Hočevar
Prijava

Bloki

Sreda, 16.10. ob 19.00
Prostori ČS Posavje, Bratovševa ploščad 30
Debata: Tomaž Vuga
Prijava

Experimental City

Četrtek, 17.10. ob 19.00
VR LAB, Tehnološki park Ljubljana, Tehnološki park 19
Debata: Nika Mahnič
Prijava

Social Life of Small Urban Spaces

Petek, 18.10. ob 19.00
Blagovnica Metalka, Dalmatinova 2
Debata: Rok Žnidaršič
Prijava

Dokumentarni filmi, izbrani za drugo edicijo festivala, govorijo o temah, ki so pomembne za naše razumevanje sodobnih mest in urbanega življenja.

Festivalu je ime posodil slovenski arhitekt in urbanist Edvard Ravnikar — Edo, kot so ga klicali prijatelji. Edvard je bil arhitekt z močno vizijo. Vplival je na to, kako slovenska mesta izgledajo in kako živimo v njih. Ne vemo, ali je bila Edvardova vizija mesta najboljša možna, vemo pa, da še vedno vpliva na nas. Zato festival, ki poskuša razumeti in kritično ovrednotiti različne vizije urbanega razvoja, nosi ime po njem.

Vstop prost. Zaradi omejenega števila sedežev so potrebne prijave. Filmi bodo predvajani v angleščini ali z angleškimi podnapisi.

Filmski festival EDO podpira Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije. Festival so pomagali uresničiti Klub rečnih kapitanov, Četrtna skupnost Posavje, Tehnološki park, Evrosad, Karakter Distillery, Maki ma kino in Ljudje. The Venice Syndrome 

Andreas Pichler / Italija / 2012 / 82′ / v italijanščini z angleškimi podnapisi

Na letni ravni je razmerje med turisti in stalnimi prebivalci Benetk 25.000 proti 1. Zaradi negativnih posledic množičnega turizma večina preostalih prebivalcev načrtuje selitev na celino, kamor so se že preselile vse neturistične mestne dejavnosti. Kaj je od beneškega življenja sploh še ostalo in kdo so prebivalci, ki vztrajajo pri tem, da njihovo mesto ni le kulisa?

Bloki

Konrad Królikowski / Poljska / 2017 / 57′ / v poljščini z angleškimi podnapisi

Blokovska naselja so bila odgovor na stanovanjsko problematiko povojne Evrope. Večino takšnih naselij v Zahodni Evropi so do danes že porušili, v državah bivšega socialističnega bloka pa še vedno predstavljajo glavna poselitvena jedra. Skozi razlage stroke in osebnima izkustva dolgoletnih stanovalcev nam film oriše vpliv tovrstne urbanistične ureditve na posameznikovo življenje in razišče, kako naselja funkcionirajo desetletja po izgradnji.

Experimental City

Chad Freidrichs / ZDA / 2017 / 96′ / v angleščini z angleškimi podnapisi

V 60-ih letih prejšnjega stoletja bi moralo sredi Minnesote zrasti novo mesto, ki bi s pomočjo znanosti in tehnologije rešilo večino težav urbanih naselij tistega časa. V Eksperimentalnem mestu so načrtovali manj površin za motorni promet, recikliranje vseh proizvedenih odpadkov ter uporabo hišnih računalnikov. Projekt, ki sta ga podprla tako država kot zasebni kapital, je v središču mesta med drugim predvidel tudi jedrsko elektrarno. Kljub temu je mesto ostalo samo pri načrtih.

Social Life of Small Urban Spaces

William H. Whyte / ZDA / 1980 / 58′ / v angleščini brez podnapisov

Ko je urbanist in sociolog William H. Whyte leta 1980 predstavil izsledke raziskave o newyorških javnih prostorih, je povzročil manjšo revolucijo v načrtovanju in preučevanju urbanih javnih prostorov. Njegova opažanja še vedno predstavljajo temeljno gradivo za vse, ki se ukvarjajo z javnim prostorom in z ljudmi, ki ga uporabljajo. Manj znano je, da je Whyte svoja opažanja zbral tudi v duhovitem in danes težko dostopnem dokumentarcu.