Balinplac Idrija

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Skupaj z lokalnimi pobudniki Katjo Martinčič, Jožetom Carlijem in Primožem Pavšičem bomo očistili in prebudili  stari balinplac na Rožni ulici v Idriji, da bo postal prijeten in zelen park za igranje, druženje in počitek.

solkan pobude

“Da bi Solkan zaživel, je potrebno oživiti naše trge!”

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Idej in pobud, kako urediti in izboljšati staro jedro Solkana, ne manjka. Sredi aprila so predstavniki solkanskih organizacij in nekaterih podjetij, ki delujejo v starem jedru Solkana, na delavnici z nami potrdili vizijo, o kateri so prebivalci razpravljali že lansko leto: staro jedro naj bo živo, z ljudmi, lokali in trgovinami. Jedro Solkana naj bo privlačno tako za lokalne prebivalce kot tudi za turiste.

Kranjski župan Matjaž Rakovec zasaja prvo jagodo na novi zeleni strehi.

Šest nasvetov za uspešno izvedbo zelene strehe na objektu v občinski lasti

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Zelene strehe podaljšajo življenjsko dobo objekta, zmanjšajo obremenitev kanalizacije ob nalivih, večajo biodiverziteto, ljudje pa se na njih odlično počutijo. Občine so lastnice številnih objektov z ravnimi strehami, od šol do vrtvec do športnih dvoran in občinskih stavb. Zakaj je torej tako malo zelenih streh na objektih v občinski lasti in kako jih lahko slovenske občine vgradijo več? Povzemamo šest izkušenj, ki smo jih pridobili med projektom 2° Zelene strehe.

Prenove idrijskih rudarskih hiš (PIRH-II)

Category: Uncategorized @sl
/Author:

V januarju 2020 bomo ponovno oživljali idrijske rudarske hiše! V Občini Idrija so zaščiteni številni objekti, ki pričajo o bogati idrijski stanovanjski dediščini. V različnem stanju pa je v Idriji še 100 rudarskih hiš in več kot 10 prhavzov. Naseljeni objekti so bili v preteklosti zaradi novih življenjskih potreb predelani in dograjeni, s tem pa žal izginja nesnovna dediščina kot je stavbarstvo, zeliščarstvo, prehrana, jezik, narečje, literarna ustvarjalnost…

Urbana akademija: Iščemo mlade lokalne kreativce iz Zagorja in okolice!

Category: Uncategorized @sl
/Author:

prostoRož v sodelovanju s Centrom za kreativnost vabi v Urbano akademijo: “Zagorje se bo jeseni vsaj malo spremenilo. Iščemo mlade lokalne kreativce iz Zagorja in širše zasavske regije, ki bodo z začasno prostorsko intervencijo v enem mesecu spremenili javni prostor okrog Športnega doma Proletarec. Želimo si, da je ta prostor namenjen mladim, športnikom in širši lokalni skupnosti, zato iščemo kreativne ideje, ki bodo po končani energetski sanaciji spodbudile uporabo prostora okoli doma.

Začetek del na prvi javni zeleni strehi v Kranju

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Potem ko smo septembra lani med 15 prijavljenimi občinami izbrali Mestno občino Kranj za uresničitev pilotnega projekta ozelenitve strehe, na Osnovni šoli Staneta Žagarja že potekajo pripravljalna dela, prihodnji teden pa se bo začelo z gradbenimi. Prvo večjo javno zeleno streho v Kranju bodo tako učitelji in učenci lahko začeli uporabljati s koncem septembra, delovala pa bo kot učilnica na prostem ter obenem ponujala prostor za sprostitev med odmori.

Neobvezno branje 2: Gradbene jame

Category: Uncategorized @sl
/Author:

“Oh, to je tukaj že odkar pomnim!”, vam bodo številni Ljubljančani povedali o gradbeni jami v njihovi soseski. Nerešena lastništva parcel, propad gradbenih podjetij, spremembe prostorskih načrtov in nejasne vizije za prostore so v Ljubljani ustvarili kar lepo število zastali gradbenih projektov, ki za ograjami in reklamnimi panoji samevajo že vrsto let.

Neobvezno branje 1: Začasne intervencije

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Na prostoRožu smo ugotovili, da lahko z začasnimi projekti hitro in poceni spreminjamo prostore, ki so bili zapuščeni ali pa so propadali zaradi pomanjkanja financ in interesa. Začasna intervencija spremeni percepcijo prostora in ustvari zanimive priložnosti, da se prebivalci in uporabniki vključijo v proces oblikovanja.

Zeleno streho bo dobila občina Kranj

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Strehe v Mestni občini Kranj bodo od naslednjega leta dalje bolj zelene. Letos septembra smo iskali občino, v kateri bomo ozelenili streho. Na poziv se je odzvalo 15 občin, med katerimi je imel Kranj najbolj prepričljivo prijavo.  V letu 2020 bo občina dobila popis ravnih streh, ki so primerne za ozelenitev, novo zeleno streho na javni stavbi in analizo učinkov, ki jih bo imela streha na uporabnike in na okolje.

Knjižnica REČI – navada, ne izjema

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Ponovna raba, krožno gospodarstvo in trajnostna naravnanost se v zadnjem času vse bolj razvijajo v obliki različnih dejavnosti in inicativ. Tudi na evropski ravni se krepi zavedanje, da je potrebno takšne aktivnosti sistematično spodbujati in podpirati. Ena izmed oblik je tudi knjižnica reči.

Garažna razprodaja in kostanjev piknik v Knjižnici REČI

Category: Uncategorized @sl
/Author:

Knjižnica REČI začenja z novo sezono dogodkov! V soboto, 16. 11. 2019, med 11. in 15. uro, vas vabimo, da se skupaj podružimo ob pečenem kostanju, palačinkah in garažni razprodaji za Savčane. Predstavili bomo tudi novo priložnost za vse aktivne Savčane. Izvedli bomo namreč razpis za aktivnosti v prostorih Knjižnice REČI, ki jim bomo pomagali z nakupom materiala do 150€.