Urbani sadovnjak in igrišče v Savskem naselju

V Savskem naselju se je v novembru zaključila še zadnja faza triletnega projekta urejanja skupne zelenice. Savsko naselje je dobilo pravi urbani sadovnjak.
Igrišča in hrib med Linhartovo, Savsko in Mislejevo ulico so obogatile stare slovenske sorte jablan in hrušk. Za senco na otroškem igrišču skrbijo orehi, skorši in kutina, Mislejevo ulico pa bo ozelenil drevored iz okrasnih jablan. Urbani sadovnjak ne služi le senci in ozelenitvi javnih površin soseske, ampak je dobra priložnost za pogovor o vrednosti dreves in zelenja v mestu.
Prenova in oživitev območja okrog Savskega hriba se je pričela leta 2014. Na igrišču je začasno zrasla Superhiška z namenom testiranja območja. Letos je sledila obnova igrišča. Vsa, večinoma kovinska igrala, so bila obnovljena, da ustrezajo novim varnostnim zahtevam in z barvami gradijo novo, enotno zgodbo igrišča. Na malo igrišče v Savskem naselju se odpravijo predvsem otroci, ki živijo blizu njega. V šestdesetih letih, odkar na tem mestu stoji igrišče, se je tu zgodilo veliko lepih zgodb. Prenovljena igrala in urbani sadovnjak zagotavljajo, da bodo imeli na igrišče lepe spomine tudi otroci, ki igrišče uporabljajo danes.

Urbani sadovnjak in igrišče v Savskem naselju

Naročnik: Mestna občina Ljubljana

Donatorji: Silvaprodukt, Travna ruša Gregorc, Sorgo, PGM Hotič, Lutkovno gledališče Ljubljana, Smetumet

Sodelavec: Matic Praznik

Foto: Rok Hočevar