REVITALIZACIJA PARKA KOLEZIJA

Začasna ureditev opuščenega območja kopališča Kolezija in izvedba delavnice s študenti
Kopališče Kolezija, Ljubljana

Cilj projekta začasne ureditve ljubljanskega opuščenega kopališča Kolezija je bil vzpostaviti uporaben prostor za oddih in sprostitev, namenjem predvsem prebivalcem iz bližnje okolice.
V prvi fazi revitalizacije kopališča je nastal načrt za oživljanje prostora. Ureditev je potekala na več ravneh. Uredili smo zelenje, delno obnovili tlakovane površine, odpeljali kosovni material in postavili zaščitno ograjo. Urejanje je potekalo v sodelovanju z zavodom Šport Ljubljana, ki je prevzel vsa večja gradbena dela. Vzporedno smose dogovarjali z lokalnimi skejtarji o izgradnji novega skejtparka, vendar se je zaradi premalo finančnih sredstev projekt ustavil.

Ko so bila groba sanacijska dela zaključena, smo v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo in Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil z Naravoslovnotehniške fakultete izvedli delavnico na temo začasne urbane opreme. Sodelovalo je 19 študentov.
Udeleženci delavnice so si uvodoma ogledali lokacijo in analizirali potenciale prostora. Udeležencesmo razdelili v tri skupine, sestavljene iz študentovrazličnih študijskih smeri. Na podlagi analize o potencialnih uporabnikihprostora in prednostih lokacije smo v nadaljevanju razmišljali o različnih konceptih začasne uporabe prostora in zanj razvijali primerno urbano opremo. Eno ključnih izhodišč oblikovanja opreme je bila preprostost izvedbe. Študentjeso v nadaljevanju pripravili načrte, poiskali ustrezne materiale, vse elemente sami izdelali in jih postavili na lokacijo. Vzporedno smo organizirali okroglo mizo o pomenu kiparstva v javnem prostoru. Pogovor s kiparji in kiparkama, sodelovaliso Primož Pugelj, Zoran Srdić Janežič, Urša Toman in Ana Čigon, je vodila likovna kritičarka Ida Hiršenfelder.
Ob zaključku študentske delavnice smo izvedli še dogodek, na katerem smo predvajali projekcijo študijskega filma o Koleziji avtorice Maje Prelg, študentke AGRFT.

 

Sodelavci: prof. Marija Jenko NTF, asist. Sinan Mihelčič FA

Naročnik: Mestna občina Ljubljana, Zavod za šport Ljubljana