Prostori srečanj

Drobne prostorske intervencije za spontano rabo javnega prostora, povezane z rdečo nitjo

Prostori srečanj je bila ena od petih delavnic v sklopu festivala Skopje Creative Hub, kije potekal septembra 2014. Tema delavnice izhaja iz splošnega pomanjkanja interesa za javni prostor v Makedoniji.

Skozi javni prostor v neposredni okolici Mladinskega kulturnega centra Skopje, ki ga uporabljajo različne socialne skupine, smo iskali odgovore na vprašanja, kot so: Kako dvigniti zavest o pomenu javnega prostora in pokazati na njegove potenciale? Kako skozi začasne intervencije pokazati narazlične možnosti za reševanje problemov v javnem prostoru? Kako ustvariti prostor, ki bo vzbujal radovednost in mimoidoče vabil k interakciji?

Osnovno izhodišče intervencij, ki so nastale na delavnici, je bila nadgradnja že obstoječih urbanih elementov, z namenom, da se poudari, dopolni ali izboljša njihova raba. Vsak udeleženec je razvil svoj poseg v prostor: od ideje do izvedbe.»Rdeča nit« je bila vrv rdeče barve, ki je glavni motiv prenove notranjosti Mladinskega kulturnega centra. Rdeča vrv se je tako pojavljala v različnih situacijah in vlogah: kot novo sedišče ali del gugalnice na avtobusni postaji, kot manjkajoče naslonjalo klopi v parku, kot viseča mreža, spletena med drevesi, kot nosilec majhnih kant za odpadke, ali pa zavita v spiralo prekriva štore v parku.

Odobravajoči odzivi mimoidočih so dokazali, da lahko majhne, a premišljene intervencije na preprost način preizkušajo različne (delujoče) scenarije za rabo javnih površin. Z alternativnim pristopom prostorskega oblikovanja smo želeli prispevati k ustvarjanju demokratičnega in prilagodljivega javnega prostora, ki posameznikomomogoča neomejeno in spontano rabo.

Mentorji: Maša Cvetko (prostoRož) + Ivana Kostovska (Skopje) + Velimir Zernovski (Skopje)

Udeleženci: Uroš Anželič (Slovenia), Marinela Arsovska (Serbia), Gokhan Aydin (Turkey), Damjan Balkivski (Macedonia), Sonja Brdar (Serbia), Nastasja Budjevac (Serbia), Ivona Krnjač (Croatia), Hilal Menigolu (Turkey), Olga Strejič (Serbia)

Skopje, Makedonija; september 2014