MEETING POT

Potovanje v kuhinjo in nazaj
Ypenburg / Den Hagg / Nizozemska

Skupina arhitektov Qenep je v prvi polovici leta 2007 zasedla galerijo 7×11 v Yppenburgu na Nizozemskem, ki jo fundacija Artoteek namenja gostujočim umetnikom. Projekt so poimenovali ‘House in Transition’. Z njim so hoteli raziskati nove razsežnosti bivanja, vplive novih okoliščin na dojemanje kulture kontinenta, na ločevanje in združevanje regij, na poudarjanje in brisanje razlik med njimi.
K sodelovanju smo bili s projektom “Meeting pot” povabljeni tudi člani Kombinata in ProstoRoža. S svojim tritedenskim bivanjem v Yppenburgu smo skušali raziskati vedenjske vzorce sodobnih oblik družin. Pripravili smo devet brezplačnih slovenskih večerij na domovih tamkajšnjih stanovalcev in tri zajtrke v galeriji. Ob sproščenem vzdušju smo se pogovarjali o bivanju v novem naselju enodružinskih hiš, odnosu do rabe in uporabe kuhinje, hrane, bivanjskih in prehranjevalnih navadah naših gostiteljev. Kuhinjo vsi uporabljajo za različne namene, pri čemer kuhanje v njej nikakor ni več edino opravilo.
Kuhinjo smo torej uporabili za laboratorij v katerem smo spoznali bivanjske navade izbrane skupine ljudi, ki živijo v novo nastalem stanovanjskem naselju pri Haagu.
Več na http://www.habitatypenburg.nl/index.php?page_id=286

 

Sodelavci: Tomaž Čeligoj in Blaž Kandus - Kombinat, Klement Podnar (koncept), Robert Mrzel (učitelj kuhanja)

Naročnik: 7x11 Artoteek Den Haag in Quenep arch. and product design

april 2007