I DREAMED I WAS A MOVIE STAR

V drugi polovici 2011 Poljska predseduje evropski uniji. V okviru tega poteka tudi prenova velikega, arhitekturno izjemno zanimivega kompleksa v Wroclawu, »Hala Stulecia i Pawilon Czterech Kopul« (hala stoletja in paviljon štirih kupol). Zgrajen je bil v prvi polovici 20. stoletja za obeležitev pomembne zgodovinske razstave, po drugi svetovni vojni pa se je vanj naselil WFF (Wroclaw Film Studio), kjer so nastale številne mojstrovine poljskega filma. V okviru prenove se znotraj omenjenega kompleksa načrtuje tudi odprtje nove filmske šole za HD tehnologijo.
Od 8. Do 11. septembra je tam potekal Evropski kulturni kongres, z vodilno idejo “Art for social change”. Del kongresa je bila razstava 10×10, na katero je kuratorka Mojca Jug povabila prostoRož kot gostujočega umetnika.
Glede na zgodovino in prhodnost lokacije, je bilo izhodišče tokratnega projekta filmski prostor. Izbrali smo film enega najbolj kultnih poljskih filmov režiserja Andrzej Wajde “Pepel in diamanti”. Film je bil posnet leta 1958 v prostorih WFFja, glavno vlogo pa je odigral slavni poljski igralec tistega časa, Zbigniew Cybulski.
Projekt je bil sestavljen iz dveh prostorov. Velike sobe, ki je bila v duhu izbranega filma opremljena s pohištvom, najdenim v depojih WFFja, ter majhne sobe, opremljene kot filmski studio.
Obiskovalec razstave je imel priložnost prevzeti vlogo glavne moške (Zbigniew Cybulski) ali ženske (Ewa Krzyzewska) vloge v izbranem dvominutnem kadru. Posneti igralec je bil namesto izbranega igralca, s pomočjo HD tehnologije, direktno vmeščen v film. Posnetek je bil dodan na listo že posnetih filmčkov in takoj zatem predvajan na platnu v veliki sobi. Tako se je z vsakim igralcem število filmov povečalo, v treh dneh snemanja smo jih posneli več kot šestdeset.
Skozi projekt smo obiskovalcem približali svet filma ter jim dali priložnost izživeti svoje filmske sanje.

naročnik: BWA Wrocław Galerie Sztuki Współczesnej

koprodukcija: zavod Bunker

sodelavci: Mojca Jug (kuratorka), Jure Plešec (film)

september 2011