Sloji Sarajeva

Pogovor pod čilimom

Četrtek, 20. junij, 19:00
Pritličje

Sodobni kontekst Sarajeva opredeljuje nešteto slojev. Geografska pestrost doline Miljacke, otomanska preteklost, modernistična zapuščina olimpijskih iger. Obleganje v devetdesetih. Počasen razcvet po koncu vojne, prihod tujih investicij in počasen razvoj turizema. Nove ceste in nekdanje železnice. Smog v nižinah in črne gradnje na vzpetinah. Sledovi tistih, ki so odšli, in tistih, ki so se vrnili, in tistih, ki ostajajo. Čevapčiči, čaršija in vsaj štirje sočasni župani.

V iskanju sloja, ki bi vsidral prihodnji razvoj Sarajeva, je v sodelovanju med arhitekti, urbanisti in oblikovalci iz Bosne, Slovenije, Makedonije in Nemčije nastal čilim. Delo je poklon sarajevskim vertikalam in edinstveni topografiji mesta, ki je omogočila zimske olimpijske igre, najdaljše obleganje v zgodovini človeštva in rekordno raven smoga. Čilim je zaključil kratek raziskovalni proces, katerega rezultat so “oguljeni sloji mesta, ki smo jih pozabili doživljati - in nad katerimi smo se nehali navduševati,” kot je delo opisala sarajevska kuratorka Adna Muslija.

Iz Sarajeva čilim prihaja v Ljubljano, kjer odpira razpravo o slojih, kot jih doživljajo tiste in tisti, katerih osebna zgodovina je tako ali drugače prepletena z zgodovino mesta. Sloje Sarajeva bodo secirali, dekonstrukirali in ponovno zlagali: oblikovalka Ivana Blaž (ustanoviteljica Kobeiagi kilims, brez katere čilima ne bi bilo), arhitektka Nina Eminagić, glasbenik Dario Nožić Serini - Dacho, ter pobudnici sodelovanja, arhitektki Dunja Krvavac in Irhana Šehović. Pogovor bo povezovala soavtorica projekta Zala Velkavrh.

Naslovna fotografija: Christine Leonie Dörner

Next
Next

Pokrita čakalnica ob Zaloški