Konferenca in obisk zanimivih praks v Parizu

V Parizu smo s konferenco v slovitem Pantheonu v Parizu zaključili mednarodni projekt Artizen

Pariz 16. – 18. november 2016

S partnerji iz Barcelone (Idensitat ID), Cluja (Fundatia Altart) Kotorja (Expeditio) in Pariza (Dedale) smo vsak v svojem lokalnem okolju dve leti preizkušali vpliv lokalnih pobud na razvoj mesta. Artizen, ki je bil financiran iz programa Ustvarjalna Evropa, nam je v Ljubljani omogočil delovanje na področju urbane prenove v Savskem naselju ter izvedbo raziskave Javne površine v soseskah.

Konferenca je bila del projekta Tous en place, ki ga organizira Dedale v sodelovanju s kolektivom Parenthese. Mesto Pariz je lani začelo s projektom Réinventons nos places! v okviru katerega želijo prenoviti 7 večjih mestnih javnih površin, med njimi tudi območje okrog spomenika Patheon, ki ga trenutno večinoma zasedajo parkirišča. Projekt prenove so začeli s prostorskimi in sociološkimi analizami, nadaljujejo ga s prisotnostjo različnih kreativnih skupin in začasnih intervencij na terenu. V naslednjem letu bodo na osnovi izkušenj s terena trge tudi prenovili.

V sklopu konference smo obiskali tudi skupino Bellastock in njihov Act Lab v katerem raziskujejo ponovno uporabo gradbenih odpadkov. Na območju nove pozidave bodo za opremo javnega prostora uporabili material iz industrijskih objektov, ki jih rušijo na tem območju.

Obiskali smo tudi pariški urad za zelenje Maison de Jardinage, ki na različne načine spodbuja in podpira prebivalce pri iniciativah za ozelenjevanje Pariza.